Aikuisten yleisurheilu kiinnostaa

Monet suomalaiset alkavat herätä siihen, että omaan arkeen on syytä tuoda lisää liikuntaa. Viime aikoina myös yleisurheilu on alkanut kiinnostaa suomalaisia aikuisia yhä enemmän. Moni muistaa yleisurheilun etenkin kouluajoilta, mutta Suomessa on nykyään myös kasvava määrä aikaisille suunnattuja yleisurheilukouluja. Jos tarkoituksena on yhdistää liikunta ja oma kehitys, tarjoaa yleisurheilu siihen loistavat puitteet. Lisäksi kyseessä on todella monipuolinen laji, jossa päästään harjoittelemaan kattavasti erilaisia tekniikoita. Yleisurheilu kehittää kuntoa monella eri tapaa, ja samalla homma pysyy mielenkiintoisena. Kehittymisen varaa on myös vaikka millä mitalla, ja moni amatööriharrastaja tavoittelee myös tuloksia. Onneksi yleisurheilua voi nykyään harrastaa Suomessa vaikka ympäri vuoden, sillä harjoittelumahdollisuuksia löytyy myös sisätiloista. Kyseessä on myös varsin edullinen harrastus, sillä esimerkiksi välineiden puolella ei suuria panostuksia tarvitse tehdä. Riittää, että harrastajalla on asianmukainen vaatetus ja lajiin sopivat kengät. Periaatteessa kuka tahansa voi aloittaa yleisurheiluharrastuksen, ja kunto nousee monilla kohisten.

Kenelle laji soveltuu?

Periaatteessa laji soveltuu kenelle tahansa, mutta toki kohtuullisesta peruskunnosta on hyötyä. Sitä voi kuitenkin lähteä kasvattamaan myös lajin parissa. Valmentajat ovat aina alansa ammattilaisia ja opettavat eri lajien oikeita tekniikoita. Treenaamiseen kuuluu aina myös asianmukaiset alku- ja loppuverryttelyt haavereiden välttämiseksi. Jos lajin aikoo aloittaa aivan rapakunnossa, voi kentällä kohdata haasteita, mutta mahdottomuus ei sekään ole. Voi kuitenkin olla hyvä idea edes vähän hakea tuntua omaan liikkumiseen lenkkipolulta tai kuntosalilta enne lajin pariin siirtymistä, sillä nämä tekijät tukevat liikkujaa myös yleisurheilun parissa. Monet, jotka lajin pariin päätyvät, omaavat jo kattavan liikuntataustan ja haluavat kehittää taitojaan lisää. Vaikka useat meistä eivät ehkä pitäneet yleisurheilusta kouluaikoina, saattaa kipinä lajiin herätä uudelleen aikuisiällä. Aikuisena sitä pääsee itse valitsemaa lajinsa, joten motivaatio sen harrastamiseen on usein kunnossa alusta saakka. Yleisurheiluryhmiin liittyy usein liikkujia laidasta laitaan, joten lajin aloittamisen kynnyksen ei pitäisi olla liian suuri kenellekään normaalikunnon omaavalle.

Yleisurheilu lajina

Minkälainen yleisurheilu lajina sitten oikeastaan onkaan? Yleisurheilu on käytännössä yksilölaji, jossa omaa kehitystä voi verrata tuloksiin ja niiden avulla mitattavaan kehityskaareen. Liikuntasuoritukset tehdään periaatteessa yksin, vaikka aikuisten yleisurheilukerhoissa harjoitellaankin yhdessä. Suomalaiset harrastavat paljon joukkuelajeja, joten tässä suhteessa yleisurheilu tekee poikkeuksen. Ryhmätunnelmaa ei silti harjoituksista puutu, sillä yhteishenki on yleensä hyvä. Silti pohjimmiltaan kyseessä on yksilölaji, jossa kukin keskittyy aina omaan suoritukseensa. Lajina yleisurheilu on yhteisnimitys juoksu- ja kävelylajeille, erilaisille heittolajeille, kuten kuula ja keihäs, sekä hyppylajeille, kuten korkeus ja pituus. Näiden eri lajien yhdistelmät muodostavat erilaisia moniotteluita, kuten viisi- ja kymmenotteluita. Yleisurheiluharrastuksen parissa voidaan treenaamisen ohessa järjestää leikkimielisiä kilpailuja, jotka koostuvat yllämainituista lajeista. Tekemistä lajin parissa siis riittää, eikä tylsää hetkeä varmastikaan tule. Laji ei todellakaan muutu yksitoikkoiseksi kovinkaan helposti, ja parhaimmillaan ammennettavaa riittää jopa vuosiksi. Ei siis ole mikään ihme, että niin moni kiinnostuu tästä lajista enemmän vasta aikuisiällä.

Harrastusmahdollisuudet Suomessa

Kuten sanottu, yleisurheilun harrastusmahdollisuudet Suomessa ovat varsin hyvät. Eri seurat järjestävät erilaisia kerhoja ja kursseja yleisurheilun parissa. Joitakin lajeja pääsee harrastamaan ympäri vuoden sellaisissa paikoissa, joissa on hyvät sisäharjoittelumahdollisuudet. Toisinaan taas kurssit saattavat kestää muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen kesäkaudella. Valinnanvaraa yleensä on, mutta myös paikkakuntakohtaiset erot saattavat olla suuria. Lajin parissa riittää vipinää etenkin keväällä ja alkukesästä, kun ihmiset ovat innoissaan ulkona liikkumisesta pitkän talven jälkeen. Kesäkausi on siis kuumaa aikaa yleisurheilun harrastusryhmissä. Suomessa on yhteensä kymmeniä tuhansia harrasteliikkujia. Yleisurheilu on ollut kasvava laji viime vuosien aikana, ja tämä näkyy myös harrastusmahdollisuuksien monipuolisuutena. Jos yhtään tunnet vetoa lajiin, kannattaa tarkastaa oman lähiseudun harrastusmahdollisuudet. Joskus kevään kurssit täyttyvät nopeasti, joten on hyvä varata paikka ryhmässä ajoissa. Tällä lajilla on paljon annettavaa Suomen kokoiselle maalle, ja harrastusmahdollisuudet ovat erinomaisessa kunnossa. Myös valmentajia ja vetäjiä riittää, sillä monen tekevät työtä puhtaasta rakkaudesta lajiin.

Jokaiselle suomalaiselle tuttu laji

Vaikka ammattilaisten osalta suomalaisten yleisurheilua ollaan moitittu jopa kriisiin ajautumisesta, amatöörien parissa laji jaksaa edelleen kiinnostaa. Yleisurheilukerhoja- ja kursseja on saatavilla ympäri Suomen, joskus jopa vuoden ympäri paikkakunnasta riippuen. Myöskään hinnalla tätä lajia ei ole pilattu, eivätkä harrastusmaksut yleensä ole kovin suuria. Lajissa viehättää etenkin sen monipuolisuus ja itsensä kehittämisen mahdollisuudet. Yleisurheilussa yhden lajin alle saadaan mahdutettua monta eri lajia, joita harrastajalla on mahdollisuus päästä kehittämään tasapuolisesti. Harrastajalla on mahdollisuus harjoittaa niin aitajuoksua, seiväshyppyä kuin pituushyppyä. Kaikkia niitä lajeja, jotka ovat aivan varmasti tuttuja kouluajoilta. Joskus voi tuntua jopa hyvin nostalgiselta palata näiden lajien pariin. Yleisurheilu on parhaimmillaan kesällä, kun päästään harjoittelemaan ulkona. Raikas ulkoilma tekee monelle ihmeitä, ja samalla päästään harjoittelemaan ja viettämään aikaa kavereiden parissa. Yleisurheilu on siis loistava laji, joka kiinnostaa yhä enemmän suomalaisia liikkujia esimerkiksi maratoniin harjoittelun ohella. Kyseessä on melkein kuin kansallislaji, joka saattaa jopa herättää tunteita.

Leave a Comment