Liikunta ja hyvinvointi

Kaikki me varmasti tiedämme, että liikunta sekä liikkuminen on ihmiselle terveellistä. Miksi sitten moni ihminen kuitenkin tuntuu valitsevan mieluummin epäterveelliset elämäntavat, omaa elämäänsä uhaten? Kyse ei välttämättä ole valinnasta, vaan olosuhteiden määräämästä pakosta. Hyvä puoli tässä on kuitenkin se, että olosuhteitakin on mahdollista muuttaa. Itse asiassa, jokainen on vastuussa omasta elämästään, vaikka itse elämä ei aina kaikkia reilusti kohtelisikaan. Elämä on täynnä reaktioita ja vasta-reaktioita. Se miten reagoit tilanteisiin määrittelee miten elät elämääsi. Kyseessä on sen verran diippejä juttuja, ettei niitä pysty toisen ihmisen puolesta yleensä selvittämään, vaan täydelliseen elämäntaparemonttiin vaaditaan kohdehenkilön 100 prosenttinen sitoutuminen. 100 prosenttinen sitoutuminen tapahtuu yleensä pitkän ja hartaan itsetutkiskelun pohjalta, jollaista suosittelemme kaikille lämpimästi. 

Jos olet kyllästynyt elämään epäterveellisesti, suosittelemme lukemaan seuraavan oppaamme alusta loppuun. 

Kahdenlaista hyvinvointia

On olemassa kahdenlaista hyvinvointia, henkistä sekä fyysistä. Molemmat ovat toisistaan riippuvaisia, eivätkä yleensä pärjää yksinään. Henkinen ja fyysinen hyvinvointi ei kuitenkaan aina tarkoita sitä, että sinun tulisi harrastaa liikuntaa, vaikkakin on todettu useiden tutkimustulosten pohjalta, että liikuntaa harrastavat ihmiset ovat terveempiä paitsi mieleltään, myös fyysisiltä ominaisuuksiltaan. 

Ota itseäsi niskasta kiinni ja selvitä, kumpi aiheuttaa sinulle pahaa oloa. Henkinen tai fyysinen hyvinvointi. Usein ihmiset päätyvät samaan lopputulokseen, joka on se, että yksilö ei ole aivan täysin tyytyväinen omaan minäkuvaansa. Minäkuva voi vääristyä joko visuaalisesti (ei pidä omasta ulkonäöstään joka aiheuttaa henkistä pahoinvointia, ahdistuneisuutta, masennusta), tai henkisesti (ei pidä itseään hyvänä ja arvokkaana ihmisenä). Molempia olotiloja yhdistää kuitenkin se, että ne ovat luultavasti aika pitkälle korjattavissa liikunnallisella harrastuksella. Mikä olet koko ajan ärsyyntynyt, tai pinna kireällä, saattaa liikunnasta vapautuvat endorfiinit lieventää olotilaasi. Näin ollen jaksat käyttäytyä muita ihmisiä kohtaan ehkä maltillisemmin, joka taas ruokkii minäkuvaasi positiivisella tavalla. Sinulla on henkilönä mahdollisuus rakentaa itsellesi positiivisuuden oravanpyörä, josta et edes halua irtaantua! 

Ravinnosta iloa arkeen

Kukaan ei pysty elämään ilman ruokaa. Elätkö sinä syödäksesi, vai syötkö elääksesi? Koulukuntia on monia, mutta kannattaisi kuitenkin jatkossa hieman paremmin miettiä, mitä kaikkea suuhunsa laittaa. Ruoka ja ravinto on kehomme bensaa, eikä ilman bensaa pääse eteenpäin. Oletko koskaan miettinyt, miksi esimerkiksi puolen päivän jälkeen olotilasi “romahtaa” töissä, eikä ajatus tunnu kulkevan? Söitkö kenties aamupalaksi yhden kahvin ja lounaaksi sitten Carbonaran, extra-kermalla höystettynä? Ei ole mikään ihme, että jos insuliinitasoja tällä tavalla ärsytetään, tulee energiatasoissa massiivisia piikkejä, sekä droppeja. Alan ammattilaiset eivät turhaan patista ihmisiä syömään 2-3 tunnin välein, jotta energiatasoihin saataisiin jonkinlaista järkevää jatkuvuutta. 

Kokeile ensi viikolla syödä aamupalaksi yksi omena, yksi banaani sekä puuroa. Juo 0,5l vettä ja lähde töihin. Syö lounaaksi vaikka se sama Carbonara, ja tulet todennäköisesti huomaamaan, ettei energiatasosi enää romahtaneetkaan samalla tavalla kuin ennen. Tämän jälkeen voit alkaa oman kehosi insinööriksi ja kokeilla erilaisia tapoja pitää energiatasoja yllä pitkin päivää. Jännittävää, eikö vain?

Muista rentoutua

Kukaan ei jaksa sellaista elämää, jossa koko ajan mielessä pyörii seuraava ateria, seuraava lenkki tai seuraavat harrastuksiin liittyvät aikataululliset murheet. Joskus on hyvä antaa asioiden “rönsyillä” eikä elämää kannata elää siten, ettei koskaan voisi nauttia mistään herkullisesta. Jos haluat joskus herkkumunkin syödä, syö se! Mikäli itsetuntosi on kohdallaan, ja tiedät että tulet munkista saadut kalorit kuluttamaan harrastuksessasi helposti, voit hyvällä omallatunnolla nauttia elämästä täysin rinnoin. 

Parhaimpia tapoja rentoutumiseen on myös erilaisten nettipelien pelaaminen, sillä usein näissä on tarjolla takuuvarmasti stressiä lieventäviä tekijöitä, kuten vaikkapa isoja talletusbonuksia! Nappaa ilmaiskierroksia ilman talletusta ja hyppää kolikkopelien ihmeelliseen maailmaan! 

Leave a Comment