Voiko kuka tahansa lähteä mukaan maratonille?

Juoksuharrastuksesta on tullut viimeisten vuosien aikana trendikästä. Osalle juokseminen on tapa ylläpitää terveellisiä elämäntapoja, kun taas toiset tahtovat haastaa itsensä erilaisissa juoksutapahtumissa. Juoksemista voi harrastaa melkeinpä missä vain eikä varusteisiin välttämättä uppoa paljoa rahaa. Oli kyseessä sitten aloittelija tai urheilukonkari, perusterveen ihmisen pitäisi olla kykenevä osallistumaan maratonille oikean harjoittelun avulla. Monet ajattelevat, että juokseminen sopii vain tietynlaiselle vartalotyypille. Tämä on humpuukia. Juokseminen on luontainen tapa liikkua ja sopii ihmiselle kuin ihmiselle oikein annosteltuna. Jos viimeisimmästä treenikerrasta on kulunut runsaasti aikaa, kannattaa peruskestävyyden kehittämiseen panostaa ennen varsinaista juoksuharjoittelua. Maratonille ei voi lähteä kylmiltään vaan useiden viikkojen intensiivinen ja säännöllinen harjoitusohjelma on kaiken a ja o, sillä maratonin juokseminen on raskas suoritus jopa hyväkuntoisellekin urheilijalle.

Maraton on erittäin fyysinen kuin myös henkinen laji. Tämä 42,195 kilometrin pituinen juoksumatka vaatii tarkan viikkojen, jopa kuukausien valmistautumisen. Innostus voi hiipua yllättävän nopeasti, jos aloitat treenaamisen liian raskaasti. Vaikka säännöllinen treeni on tärkeää maratonsuoritusta silmällä pitäen, ruokavalion, nestetasapainon ja unen merkitystä ei tulisi vähätellä harjoitusohjelman ohella. Jos olet aloittelija ja pohdit maratonjuoksua, mutta olet epävarma siitä, miten sinun tulisi aloittaa treenaaminen, niin ei hätää. Olemme koonneet muutamia asioita, joita sinun kannattaisi huomioida ennen kuin aloitat maratonille treenaamisen. Jos olet kokeneempi juoksija, löydät varmasti inspiraatiota treenaamiseen tästä tekstistä. Alta löydät vinkkejä, miten pääset alkuun maratonjuoksua silmällä pitäen. Pidäthän mielessä, että maratonjuoksuun valmistautuminen on yksilöllistä ja nämä vinkit ovat vain suuntaa-antavia. Muista aina kuunnella kehoasi ja anna itsellesi aikaa.

Lääkärin konsultointi

Jos juoksuharrastus on sinulle uutta tai sinulla on jokin perussairaus, keskustelu lääkärin kanssa on suotavaa ennen juoksuharjoittelun aloittamista. Maratonille treenaaminen kehittää, mutta myös rasittaa kehoasi monella eri tapaa. Jos tupakoit, kärsit ylipainosta tai kohonneesta veren kolesterolipitoisuudesta, lääkärin konsultointi voi auttaa sinua ehkäisemään mahdollisia loukkaantumisia. Mitä vanhempi olet ja jos kärsit rasituksesta johtuvista hengitysvaikeuksista tai sydänoireista, ota yhteyttä lääkäriisi ennen kuin aloitat juoksuharjoittelun. Jos haluat asiantuntijan mielipiteen, on syytä kääntyä liikuntatieteen erikoislääkärin puoleen. Urheilulääkärit työskentelevät sekä urheilijoiden että liikkujien parissa ja täten heillä on kokemusta monista erilaisista urheiluun liittyvistä erikoisongelmista. Urheilulääkärit ymmärtävät juoksuharrastuksen aiheuttamia vammoja kuin myös rasitusvammojen riskitekijöitä. Urheilulääkärit saattavat tarpeen vaatiessa ehdottaa esimerkiksi kliinistä rasituskoetta, jonka tarkoituksena on seurata miten kehosi reagoi rasituksesta aiheutuneille fysiologisille muutoksille.

Asenne ratkaisee

Maratonille valmistautuminen kuin myös maratonin juokseminen on asennekysymys. Monesti emme usko omiin unelmiimme tai luovutamme ensimmäisen vastoinkäymisen kohdatessa. Jatkuva kamppailu oman mielensä kanssa maratonille valmistautuessa on normaalia. Rautainen asenne ja sinnikkyys auttavat kilometrien kerryttämisessä ja suomalaisesta sisusta on apua tämänkin asian suhteen. Tulee päiviä, kun treenaaminen ei maistu ja reidet, pakarat ja pohkeet ovat aivan jumissa. Tällöin olisikin hyvä muistaa, että palautumiselle on annettava aikaa. Kuuntele omaa kehoasi niin fyysiseltä kuin henkiseltäkin kantilta. Haasta itsesi treeneissä ja löydä itsellesi oikea tavoite. Väsymys kuuluu asiaan ja uupunut olo on kaikille juoksijoille tuttua. Yritä jatkaa sinnikkäästi uupumuksesta huolimatta, sillä jaksat luultavasti enemmän kuin mitä kuvittelet. Älä luovuta ja pidä kiinni suunnitelmastasi.

Harjoittelusta lisäpuhtia arkeen

Jos maraton on tähtäimessäsi, aseta itsellesi realistinen tavoite niin harjoittelun kuin myös maratonin suhteen. Kokenut juoksija tai urheilija voi hyvin tavoitella maratonin suorittamista kolmeen tuntiin, mutta liian korkea tavoite aloittelevalle juoksijalle voi johtaa pettymyksiin ja treeni-innon loppumiseen. Aloittelijan kannattaisikin keskittyä harjoittelun tuomiin positiivisiin aspekteihin. Vaikka maratonin juokseminen olisikin kaikista tärkein päämäärä, treenaaminen auttaa sinua jaksamaan arjen kiireiden parissa. Kukapa ei haluaisi nauttia terveellisimmistä elämäntavoista, mahdollisesta painonpudotuksesta ja verenpaine- tai kolesteroliarvojen normaalistumisesta? Maratonille treenaamisen yhtenä syynä voi myös olla stressinhallinta, tasapainon löytäminen työelämän ja vapaa-ajan välillä tai yhteinen harrastus ystävien kanssa. Kun arjen rutiinit toimivat sutjakkaasti, juoksuharjoittelustakin pystyy nauttimaan aivan uudella tavalla. Parhain maratonelämys ei välttämättä aina perustu aikatavoitteen alittamiseen vaan hyvään onnistumisen tunteeseen.

Treeniohjelman tärkeys

Yleisin virhe aloittelevien juoksijoiden keskuudessa on se, että juokseminen aloitetaan liian nopeasti, kovalla tahdilla ja liian useasti. Internet on pullollaan erilaisia harjoitusohjelmia niin aloitteleville kuin kokeneimmillekin juoksijoille. Tärkeintä on löytää itselleen sopivin monipuolinen harjoitusohjelma. Toiset haluavat treenata yksin, kun taas toiset hakeutuvat ryhmätreenaamisen pariin. Nykypäivänä juoksukoulut ovat suosittuja treenimuotoja varsinkin aloittelevien juoksijoiden keskuudessa. Treenaaminen tapahtuu ryhmissä valmentajan ohjeistaessa ja kannustaessa. Teknisten seikkojen lisäksi valmentaja osaa antaa neuvoja myös henkiselle puolelle. Maratonille valmistautuminen tulisi aloittaa riittävän aikaisin, jopa puoli vuotta aikaisemmin itse tapahtumapäivää. Näin sinulla on tarpeeksi aikaa parantaa lihaskuntoa, hapenottokykyä ja totuttaa kehosi pitkäaikaiseen lihaskuntosuoritukseen. Säännöllisten juoksuharjoitusten merkitystä ei voi korostaa liikaa. Eripituiset ja nopeudeltaan vaihtelevat treenit vahvistavat kehoasi käyttämään rasvaa energiana kuin myös varastoimaan glykogeenia lihaksiisi.

Hiljaa hyvä tulee

Maratonjuoksu sopii kaikille, jotka haluavat lisähaastetta elämäänsä. Treenatessa on hyvä tarkkailla omia tuntemuksiaan ja kuunnella kehoaan. Jokainen juoksija kehittyy omalla tahdillaan eikä omaa kehittymistä tulisi verrata muiden kehittymiseen. Treenaaminen on yksilöllistä ja meillä kaikilla on eri tavoitteet maratonin suhteen. Juoksuharrastuksesta saat enemmän irti, kun löydät itsellesi sopivan ja miellyttävän harjoitusohjelman. Anna kehollesi aikaa palautua ja nauti juoksun huumasta!

Leave a Comment