Parhaat maratontapahtumat Suomessa

Maratonin juokseminen ei ole mikään pikkujuttu: sitä varten treenataan kuukausia juosten satoja kilometrejä, harjoitellaan nesteytystä ja usein laitetaan uusiksi myös vaatekaapin juoksuvarusteosio. Siksi onkin tärkeää valita maraton, joka vastaa kaikkia tarpeitasi. Haluatko juosta omassa kotikaupungissasi vai kenties juosta suuressa tapahtumassa useiden muiden juoksijoiden kanssa? Lukemalla lisää voit selvittää, mikä olisi oikea tapahtuma juuri sinulle.

Suomi tarjoaa mahtavat puitteet juoksuun

Kun mietitään juoksutapahtumia, tulevat monien mieleen heti maailman suurimmat maratonit; Berliini, Boston ja Tokio ovatkin varmasti jokaisen juoksufanin listalla. Juoksu on tällä hetkellä erittäin suosittu urheilulaji, ja juoksutapahtumia löytyy Suomessa joka lähtöön. Niiden väliltä valitseminen voikin olla vaikea tehtävä, joten kannattaa huolella punnita tapahtumien erityispiirteitä. Tapahtumaa valitessa kannattaa miettiä alla mainittuja asioita:

  • Ajankohta
  • Paikka
  • Juoksun alusta (kaupunki- vai maastojuoksu)
  • Starttiaika

Juoksutapahtumaa valitessa kannattaa pohtia, haluaako osallistua perinteiselle kaupunkimaratonille vai maastojuoksuun. Kaupunkimaratonit juostaan kaupungissa kadulla ja maastojuoksut vaihtelevassa maastossa. Toinen olennainen kysymys on, missä maraton järjestetään. Pääsetkö sinne kätevästi samana päivänä autolla, vai onko matkaa varten varattava hotellihuone? Nämä ovat juoksijalle tärkeitä kysymyksiä, sillä esimerkiksi hotelliaamupala saattaa olla riski, jos olet ennen pitkiä lenkkejä tottunut syömään aina saman aamupalan.

Toinen oleellinen tieto on kilpailun ajankohta. Et ehkä halua käyttää koko kesää treenaten maratoniin, juosten joka viikonloppu pitkiä lenkkejä. Siinä tapauksessa voi alkukesän tai loppukevään maraton olla sinulle hyvä vaihtoehto. Loppukesän voit ottaa rennosti. Toisaalta, jos nautit kesällä juoksemisesta ja pidät erityisesti valoisista, öisistä juoksuista, voi loppukesän maraton olla nappivalinta. Suomen parhaita maratoneja ovat:

  • Helsinki City Marathon
  • Paavo Nurmi Maraton
  • Raatteen Maraton

Helsinki City Marathon

Maratoneista suosituin lienee Helsinki City Marathon, joka juostaan joka vuosi Helsingissä elokuussa. Kyseinen maraton on myös suurin Suomessa, ja siihen osallistuu useita juoksijoita eri puolilta maailmaa. Juoksu kulkee kaunista merireittiä, jolloin kilpailija voi juoksun lisäksi nauttia myös Helsingin maisemista. Elokuisessa Helsingissä ilma saattaa olla kuuma, mutta onpa yhtenä viime vuosista juostu myös totaalisessa myrskysäässä.

Paavo Nurmi Marathon

Suomen kenties toiseksi suurin maraton kantaa kuulun juoksijalegendan nimeä. Paavo Nurmi Marathon käydään vuosittain Turussa elokuussa. Maratonin lisäksi vaihtoehtoina ovat myös puolimaraton ja 10 kilometrin kisa, joten eritasoisia juoksijoita ja tunnelmaa varmasti riittää! Juoksu käydään Aurajoen rantaa aina Ruissalon merenrantaan asti, joten kisan lomassa voi nauttia niin Turun kaupunki- kuin luontomaisemistakin.

Raatteen maraton

Jos haluat kokea ainutlaatuisen maratonin, jonka ympäristössä on historian havinaa, kannattaa ehdottomasti harkita Raatteen maratonia, joka järjestetään loppukesästä Kuusamossa. Juoksupaikka tunnetaan talvisodan kuuluna taistelutantereena, mikä tekee juoksusta varmasti tunteellisemman. Sen lisäksi, että maratonin lähtöviiva on Raatteentien rajapuomin lähettyvillä, sijoittuu reitin varrelle useita taisteluun liittyviä muistomerkkejä. Sen vuoksi juoksu tapahtuukin alkuperäisessä taisteluympäristössä.

Sen lisäksi, että maraton juostaan historiallisessa ympäristössä, on reitti muutenkin vehreän luonnon ympäröimä, joten kauniit maisemat ovat taatut. Alustana toimii soratie, joka tekee juoksemisesta hieman helpompaa ja polville vähemmän rasittavampaa. Raatteen maraton kannattaa tästäkin syystä ehdottomasti laittaa kalenteriin. Vaikka maratonkalenteria hallitsevatkin muutamat suuret tapahtumat, järjestetään Raatteen maratonin lisäksi ympäri Suomea myös monia muita toinen toistaan mielenkiintoisempia maratoneja.

Maratoneja järjestetään ympäri Suomen

On oleellista muistaa, että maratoneja ja muita juoksutapahtumia järjestetään ympäri Suomen, ja pienempi juoksutapahtuma löytyy todennäköisesti myös läheltä kotipaikkakuntaasi. Tapahtumia on laaja kirjo erilaisia, ammattimaisista tapahtumista mukaviin, pieniin kyläjuoksuihin. Yksi suurimmista tapahtumista on toukokuussa Oulussa järjestettävä Terwahölkkä ja -maraton. Se on suosittu juoksutapahtuma, jossa pääset juoksemaan kaupungin rannikkoa pitkin läpi monien saarien.

Kesä on juoksutapahtumien kulta-aikaa, ja maratoneja järjestetään Suomessa useita. Kesäkuussa järjestettävä Salpausselkä Trail Run vie juoksijan perinteisiin hiihtomaisemiin, kun taustalla siintää kuulu Lahden mäkimonttu. Suomen kesään kuuluu luonnollisena osana yötön yö, mikä antaa maratonille ainutlaatuiset puitteet. Sen pääset kokemaan osallistumalla kesäkuun keskivaiheilla Aavasaksan Aurinkomaratoniin. Keskellä yötä käydään myös Keuruun Yömaraton, joka varmasti on kaikille juoksijoille ainutlaatuinen kokemus.

Syksy hemmottelee juoksijaa

Vaikka maraton usein mielletään lämpimien kelien hommaksi, voi maratonin juokseminen keväällä tai syksymmällä olla jopa miellyttävämpää kuin kesällä. Erityisesti syksy tarjoaa upeat puitteet juoksuun, ja myös harjoittelu voi tuntua inhimillisemmältä kuin talven ja kevään loskasäissä. Syyskuun maratonkalenteri onkin täynnä useiden suurimpien kaupunkien maratoneja: valittavanasi on niin Vaasa, Jyväskylä kuin Espoon rantamaratonkin.

Maastojuoksusta pitävälle varteenotettava vaihtoehto on Nuuksion maraton, joka järjestetään syyskuun alussa. Nuuksion kauniit maisemat eivät varmasti jätä ketään kylmäksi! Lokakuussa juostaan yksi suurimmista juoksutapahtumista Vantaalla. Itämeri maraton juostaan Hangossa, missä juoksija pääsee nauttimaan Suomen eteläisimmän kaupungin maratonista. Merellisestä tunnelmasta voi Hangon lisäksi nauttia myös Ahvenanmaalla, sillä Maarianhaminassa järjestetään lokakuun lopussa maraton.

Maratonin voi juosta talvellakin

Jos olet oikein intohimoinen juoksija, riittää tapahtumia myös talvellekin. Mahdollista on myös juosta kokonainen maraton sisällä, jos ulkolämpötila tuntuu liian kylmältä. Tällainen mahdollisuus tarjoutuu esimerkiksi Vaasassa, jonka Botniahallissa järjestetään maraton. Jos haluat lopettaa vuoden tyylillä, saattaa Salon uudenvuodenjuoksu olla juuri sinua varten. Mikä voisikaan olla parempi tapa lopettaa vuosi, kuin juosta maraton?

Kaikenlaisia juoksutapahtumia kaikenlaisille juoksijoille

Juoksu on todellakin trendikäs laji Suomessa, ja on ilo huomata, että myös juoksutapahtumia löytyy joka lähtöön. Juoksutapahtumat ovat yhteisöllisiä tapahtumia, mitä juoksun kaltaiseen yksilölajiin kaipaakin. Jos tapahtumat eivät anna riittävästi yhteisöllisyyttä, voit etsiä lisäboostia omaan harrastukseen liittymällä juoksukerhoon tai -kouluun, jossa saat vinkkejä omaan tekemiseen ja samanmielisiä tuttavuuksia.

Leave a Comment